Wat kost een short-stay appartement? – De huurgekte van BizStay

In een kelder aan de Koninginnegracht 60 in Den Haag bevindt zich het kantoor van BizStay B.V. Voor de voorbijganger is het kantoor niet op te merken. Alleen een naambordje naast de deur geeft weg dat er onder de ambassade van de Democratische Republiek van Congo een bedrijf huisvest dat zich specialiseert in de verhuur van appartementen aan expats.

BizStay beheert al zo’n 100 appartementen in Den Haag, de meeste bevinden zich in Scheveningen waar het bedrijf een meer openbaar kantoor heeft. ‘BizStay Harbour Appartments’ pronkt er op de ruiten van het gebouw aan de Hellingweg 98B, naast het water met uitzicht op luxeappartementen, dure jachten en restaurants. Nu wil het bedrijf hun aanbod uitbreiden door ook in het centrum van Den Haag meer woningen te beheren.

De te bouwen short-stay appartementen aan de Waldeck Pyrmontkade 872 op de rand van het Zeeheldenkwartier zullen door BizStay worden gehuurd en weer verhuurd na de oplevering door het Amsterdamse vastgoedbedrijf RE:BORN. In de nu uit protest gekraakte locatie zullen er 30 short-stay appartementen worden gebouwd en een gym. Aangezien deze worden omschreven als “luxe” zullen ze dan ook in de hogere prijsklasse van BizStay vallen. Wat betekent dat?

De website van BizStay vermeldt dat er appartementen beschikbaar zijn vanaf 91 euro… per nacht. Dit is het goedkoopste variant in het aanbod. Een appartement in de Haven van Scheveningen in het Nautisch Centrum kost 114 euro per nacht. Men krijgt weliswaar korting voor langer verblijf of als je een groter appartement huurt in je eentje, maar een maandje Scheveningen Haven kost dan wel rond de 4700 euro aan huur, zonder de servicekosten en nachtelijke belasting (de “city tax”) van 4,60 per persoon meegerekend.

Terwijl RE:BORN het heeft over het ontwikkelen van woningen zien we op de website van BizStay een andere werkelijkheid. De meeste appartementen hebben beschikbaarheden van enkele weken; mensen komen en gaan. De short-stay appartementen die RE:BORN wil bouwen aan de Waldeck Pyrmontkade zijn een ultra-duur hotel voor de aller rijksten. Hier kunnen zij zonder zorg een weekje of twee verblijven, in het centrum van Den Haag of op Scheveningen, terwijl werkende mensen met flex-contracten en een minimumloon hun zogenaamde woning schoonmaken.

Wat RE:BORN en BizStay doen is de lat voor de al veel te hoge huren nog hoger leggen. Ze bouwen verblijven voor rijkelui terwijl er een dringende behoefte is aan betaalbare en sociale huur. Men kan de verhuur van short-stay appartementen beschrijven als extremistisch huisjesmelken. Het is dan ook de hoogste tijd om deze waanzin een halt toe te roepen.

Geen short stay appartementen in Zeeheldenkwartier!

Short Stay? No Way!