Buurtbrief Mailstorm

Goedemiddag buren!

Zoals jullie misschien wel gemerkt hebben is de Waldeck Pyrmontkade 872 sinds kort bewoond.

Dit pand stond geruime tijd leeg en wij zijn erin getrokken omdat we woningzoekend waren maar ook omdat we het niet eens zijn met de plannen voor het pand. RE:BORN Real Estate B.V., een Amsterdams beleggingsfonds wil hier namelijk short-stay appartementen van maken. Deze veel te dure woningen zijn specifiek bedoeld voor expats en rijke toeristen. Het korte verblijf is typerend voor dit soort appartementen, sterker nog, je mag er maar max. 6 maanden verblijven. Men vraagt zich af hoe mensen zich op deze manier kunnen investeren in de wijk…

En zo dragen de hoge huren, die soms al snel 4700 euro per maand zijn(!), bij aan het opdrijven van alle huurprijzen in de buurt.

Wij willen jullie graag op de hoogte brengen van de ontwikkelingen rondom het pand!
Wij hebben flink wat onderzoek gedaan en zijn achter een aantal bizarre ontdekkingen gekomen.

  • Toen het pand werd aangekocht door RE:BORN was er een positief advies van het Haags Initiatieven Team (HIT) voor woningbouw. RE:BORN heeft het pand samen met dit positieve advies gekocht en vervolgens besloten dat ze er short-stay appartementen van wilden maken.
    • De short-stay constructie valt niet onder woningbouw, maar onder het hotelbeleid van de gemeente Den Haag. Volgens de hotelstrategie is het niet toegestaan om in het Zeeheldenkwartier hotels te bouwen.
    • Het HIT is een initiatief waar geen enkele zeggenschap van burgers of ambtenaren bij mogelijk is. Alleen de partij die het aangaat en de ambtenaren van het HIT zelf zijn toegestaan bij de gesprekken. Dat betekent dat alles wat hier wordt besloten allemaal achter gesloten deuren gebeurt. Er kan alleen via een WOB-verzoek duidelijk worden hoe bepaalde beslissingen zijn genomen.
    • Ook is de ontdekking dat er een vergunning af is gegeven voor de short-stay constructie (ondanks dat er geen hotels mogen worden gebouwd) in de wijk een rare beslissing geweest, waar buurtbewoners van op de hoogte gesteld hadden moeten worden.
  • Daarnaast heeft de gemeente een half jaar van de huur betaald voor RE:BORN, wat neerkomt op 000 euro. De gemeente had een huurcontract afgesloten met de vorige eigenaar en dat contract liep door tot eind 2019, toen het pand al in handen was van RE:BORN. Dit betekent dat er belastingcenten zijn neergelegd voor een pand zonder duidelijke reden hiervoor!

Nadat wij deze feiten ondervonden en simpelweg overrompeld waren over de onzuivere aard ervan, bedachten wij een brief te schrijven naar de wethouder van wonen: Martijn Balster.

Dit om hem te overtuigen, als enige gezaghebbende, de onrechtmatige omgevingsvergunning in te trekken.

En wij vragen hierbij dan ook aan jullie om hetzelfde te doen!
Heb je dit bericht gelezen en sta je op het puntje van je stoel om je eigen brief naar Martijn te schrijven? Super!
Weet je niet zo goed hoe je het moet verwoorden dan hebben wij een voorstel brief hier beneden. Je kan deze met je eigen naam de richting van Martijn Balster opsturen!

Samen zullen onze berichten druk leggen op de wethouder, en wellicht dat hij de omgevingsvergunning herziet, wat in ons aller voordeel zou werken!

Met vriendelijke groet, de Short Stay? No Way! actiegroep

 

(de breifen worden gesteundt en mede mogelijk gemaakt door HET ACTIEFONDS en Alertfonds voor Jongeren)

 

E-MAIL ONDERWERP:

AAN: martijn.balster@denhaag.nl
o
f
E-mail secretariaat: secretariaatBalster@denhaag.nl

******************************************

Beste meneer Balster,

Bij deze een bericht gericht aan u, Martijn Balster: wethouder wonen, wijken en welzijn.

Ik ben tot de ontdekking gekomen dat er in mijn wijk onterecht een vergunning is verleend aan RE:Born Real Estate, voor een verbouwing aan de Waldeck Pyrmontkade 872.
Hierbij draag ik, een bewoner van het Zeeheldenkwartier en zo belanghebbende, aan u de verantwoordelijkheid om de omgevingsvergunning aan het beleggingsbedrijf te ontzeggen.

In de motivatie voor de omgevingsvergunning word er gesproken over het transformeren van kantoren naar woningen, maar met de short-stay appartementen zou er alleen sprake zijn van onbetaalbare ‘woningen’ welke niet beschikbaar zouden zijn voor de mensen uit de buurt. Ook past de tijdelijke aard van deze zogenoemde ‘woonruimte’ niet in het Zeeheldenkwartier volgens de hotelstrategie opgelegd door de gemeente. De short-stay constructie valt niet onder woningbouw, maar onder het hotelbeleid van de gemeente Den Haag en volgens de hotelstrategie is het niet toegestaan om in het Zeeheldenkwartier hotels te bouwen.

De procedure is volledig langs de bewoners gegaan zonder enige mogelijkheid voor inspraak, terwijl dat juist in een volksbuurt als het Zeeheldenkwartier enorm belangrijk is.

Dus hierbij draag ik u op om als gezaghebbende de omgevingsvergunning te herzien en  aan te dringen voor de bouw van een sociaal bouwproject wat inspeelt op de belangen van de buurtbewoners!

 

Met aandringende groet,

[jouw naam], Den Haag, de [Datum]

**************************************

 

hier nog beelden van de actie!