Week 2 + 3 NL

Week 2

Hier een kleine samenvatting van de gebeurtenissen tijdens de 2e week van de bezetting aan de Waldeck Pyrmontkade 872 in Den Haag. Volg onze tijdlijn voor meer informatie rondom het gebouw en de strijd tegen short-stay appartementen.

 

Maandag 11 Mei

Zoals hierboven aangegeven was fase 1 succesvol! Met steun van de buren, de pers en een succesvol gekraakt pand werd het tijd voor fase 2. De posters kwamen binnen! De straten van het Zeeheldenkwartier vulden zich met de aankondigingen van ons project.

 

Dinsdag 12 Mei

Een dag van bijeenkomsten, maar ook een dag van solidariteit. We riepen op om de woonstrijd in de tweebosbuurt te ondersteunen, vergezeld door een soli-foto op het dak met de Haagse sky-line in de achtergrond. 2 steden – 1 strijd! Tegen de uitverkoop van de stad!

Woensdag 13 Mei

We publicerden een artikel op Indymedia, “Waldeck Pyrmontkade 872: over de eigenaren, gentrificatie en opstand”. We werkten hard aan meer persbereik. 

Donderdag 14 Mei

De stickers komen binnen en de website werd aangepast. Stickers werden verspreid aan sympathisanten over heel de stad om zo aandacht te trekken voor de kraakactie, de wanpraktijken van RE:BORN en de strijd tegen de short-stay appartementen. Zeehelden Nieuws publiceerde een artikel over de kraakactie.

Plannen voor vervolgstappen nam veel tijd in beslag en ook de voorbereiding voor de actie op maandag 18 Mei. Een banner werd ontworpen met 5 eisen aan RE:BORN, een referentie naar hun zogenaamde ‘5 RE:COMMANDMENTS’.

Vrijdag 15 Mei

Het spandoek werd afgeverfd en een fotojournalist van Getty Images kwam een reportage maken over de kraak en de strijd tegen short-stay.

Vrijdagavond was voor ontspanning na het bijwerken van perslijsten, was doen en opruimen en het huis opknappen. Een solidariteitsvideo kwam binnen vanuit de Zaanstreek.

Zaterdag 16 en Zondag 17 Mei 

Het weekend werd gevuld met de voorbereidingen voor de actie in Amsterdam op maandag bij het kantoor van RE:BORN. Er werd gewerkt aan timing, taakverdeling, apparatuur en mobilisering.

 

Week 3

Maandag 18 mei

Om 9.15 hebben wij een interview gehad met DEN HAAG FM

Dit was de dag om al onze actie plannen uit te voeren. Wij zijn met de trein naar Amsterdam-Zuid gegaan, waar het World Trade Center zich bevindt. RE:BORN heeft daar zijn kantoor op de 15de verdieping, toren H.

RE:BORN moet maatschappelijk verantwoordelijkheid nemen, zoals elke andere private partij of bedrijf.

We hebben een korte video clip gemaakt van het overhandigen van een open brief aan de CEOs van RE:BORN, Niel Slob en Saman Mohammadi, waarin wij ons eigen re:commandments uitlegden.

Wij eisen: betaalbare en sociale huurwoningen, de stad als algemene goed, niet als winst model, woonzekerheid in plaats van flexibiliteit.

We hebben hun een deadline doorgegeven en verwachtten hun antwoord voor vrijdag 22 mei om 12.00 GMT+1. We hebben zij ook op sociale media benaderd.

Onderweg naar huis hebben wij een telefoontje gekregen van een huisgenoot, die ons heeft verteld dat de elektriciteit was uitgeschakeld bij Stedin. Het bleek dus dat ons energie leverancier een fout had gemaakt bij het indienen van ons verzoek voor een nieuw contract, en dat daardoor het contract niet door was gegeven aan Stedin. RE:BORN had ook al aan Stedin gevraagd om de stroom af te sluiten. Na meerdere malen te hebben gebeld met Stedin bleek het dat zij partijdig zijn tegen krakers. Wij zouden de heraansluitingskosten zelf moeten betalen, hoewel zij degene waren die een fout hadden gemaakt. Gelukkig hebben wij buren die ons steunen en ons hun huiskamer en elektriciteit/wifi uitlenen.

De video maken en via sociale media delen heeft de rest van de dag geduurd. We hebben die ook naar de pers gestuurd. Wat een fijne beloning dat ZO VEEL mensen onze video hebben bekeken! Een lokale politicus heeft ook de kans gegrepen om Saman Mohammadie te call out op twitter (hij is de enige van de twee CEOs van RE:BORN die ook twiiter heeft).

Tot op deze dag hebben wij nog steeds geen antwoord gekregen van RE:BORN.

OOK hebben wij op die dag een brief gekregen van de advocaten bureau Cogens Advocaten die ons informeerde dat er een kort geding tegen ons was aangespannen en dat ons rechtszaak aankomende maandag (25 mei) plaats zou vinden

Een van onze politiewoordvoerders was gesommeerd als bewoner van het pand (terwijl deze persoon hier helemaal niet leeft!) Het reden daarvoor is wel angstgevend: de wijkagent beweerde dat deze persoon een van de krakers zou zijn en heeft, met de goedkeuring van de privacy-functionaris, de persoonlijke gegevens van onze perswoordvoerder doorgegeven aan de advocaat van de eigenaren.

Dinsdag 19 mei

Wij zijn bezig met werken aan de dagvaarding, en hebben het zelf naar onze advocaat gebracht, wat het frustrerend karakter van de eigenaar’s incompetentie weergeeft. Ook zijn wij begonnen met onderzoek te doen naar de eisen van de wederpartij.

Wij hebben een artikel geschreven over Biz Stay, een bedrijf dat samenwerkt met RE:BORN en belachelijk dure short stay appartementen verhuurd in Scheveningen. De bedrijf zal ook Waldeck Pyrmontkade 872 verhuren aan de rijke klanten van die toekomstige hotel.

Op dezelfde dag was er ook een banner actie bij hun kantoor op de Hellingweg 98B, vanuit waar je kan kijken naar de dure appartementen, jachts en restaurants.

Woensdag 19 mei

Wij waren druk bezig met de legale aspecten van de bezetting onder de knie te krijgen, hebben met onze advocaat gebeld en samen de verdediging van de rechtszaak voorbereid.

In de avond zijn twee lokale politici langs geweest. Wij hebben hun een rondleiding gegeven en ons verhaal verteld – zo zijn wij verder achter de politieke implicaties van onze bezetting en het verzet tegen vastgoedmafia gekomen. Hun waren onder de indruk van onze campagne en van hoe dubieus de acties en beweringen van de eigenaren waren. Wij zijn verzekerd dat wij hun steun hadden.

Den Haag FM heeft een artikel over ons geschreven!

 

Dinsdag 20 mei

Op die dag zijn wij bezig geweest met het schrijven van een buurtbrief dat wij de volgende dag rond de wijk zouden brengen.

We hebben bezoek gekregen van een politicus van een andere partij, die zich zorgen maakte over wat er aan de hand was. Deze persoon heeft ons ook van hun steun verzekerd en stelde voor om andere politici van de gemeenteraad hier ook bij te betrekken.

Na onderzoek te hebben gedaan met een werkkracht van 4, hebben zij beter kunnen begrijpen hoe omgevingsvergunningen werken. Ook zijn wij er achter gekomen dat de redenering achter het verlenen van RE:BORN’s plannen incompleet en soms zelfs foutief was.

De uitgebreide uitleg hiervan, de bronnen en onze claims kun je in de artikel die wij geschreven hebben vinden. Lees hier over waarom de omgevingsvergunning incompleet is.

Vrijdag 21 mei

Wij hebben 5000 brieven in het zeeheldenkwartier uitgedeeld. Die bestonden uit een update over de situatie aan de Waldeck Pyrmontkade 872 en een oproep om Martijn Balster te mailen (de Wethouder Wonen). Hij is de politicus die de macht heeft om de omgevingsvergunning te herzien. Met de druk van de buurtbewoners zou de brief sturen een vorm van verzet zijn waar zij actief aan bij kunnen dragen! Je kunt een voorbeeld letter hier vinden.

Later op die avond is politicus nummer 3 langs geweest en heeft op sommige van onze vragen antwoord gegeven. Ook hebben wij contact opgenomen met de buurtorganisatie De Groene Eland.

We hebben ook een mooie steunverklaring van BOND PRECAIRE WOONVORMEN ontvangen.