12 Mei – Samenvatting 1ste week

Hieronder een kleine samenvatting van de eerste week van de “Short Stay No Way!” campagne en de kraak van de Waldeck Pyrmontkade 872 in Den Haag. De doelstelling is om hier een overzicht te plaatsen van wat we hebben gedaan en waarom, en om onze overwinningen en aankomende projecten te noteren.

 

Vrijdag 1 Mei

De eerste stappen worden genomen om het gebouw te kraken. Er is geen betere dag!

 

Maandag 4 May

Voordat onze strijd tegen short-stay appartementen van start kon gaan moesten we het pand aan de Waldeck Pyrmontkade bezetten en succesvol behouden. Er waren voorbereidingen getroffen om een directe ontruiming door de politie, wat vaak het geval is in Den Haag, en een mogelijke reactie van de eigenaar te voorkomen.

 

Om 09:00 belden enkele sympathisanten, met wie we plannen hadden gesmeden, de wijkagent om de kraakactie te melden. Deze was niet bereikbaar, de bekendmaking werd een dag uitgesteld.

 

Dinsdag 5 Mei – Bevrijd!

Om 09:00 bellen we de wijkagent weer. Deze keer was deze bereikbaar. Sinds deze van thuis werkte maakten we een afspraak voor de volgende dag om ze de kraakactie officieel “te melden”. Nu de politie op de hoogte was van de kraakactie informeerden we ook de eigenaar via een email, om 09:43 kregen we een automatisch antwoord bericht dat onze email was ontvangen. We waren zeker dat onze eerste stap behaald was, er was nu geen weg terug.

 

Woensdag 6 Mei

We werden wakker in een productieve bui en ruimden wat op om zo het gebouw te kunnen inrichten naar onze behoeftes. De wijkagent kwam langs voor een kop koffie op straat en maakte wat grapjes met de buren. Hij zei dat de eigenaar geïnformeerd zou worden. Deze was niet tevreden met de actie. We spendeerden de rest van de middag aan de voorbereiding van onze volgende stappen; informatie te verspreiden over onze actie en de redenen daarachter, waar we tegen strijden en vooral waarvoor we strijden. We zouden een enorm spandoek van het gebouw laten afrollen om zo aan elke voorbijganger te laten weten dat het gebouw gekraakt was en waarom. Naast het spandoek zou ons persbericht worden verstuurd naar alle mogelijk geïnteresseerden, de pers, activistische groepen, lokale politieke partijen, etc. en wijd worden verspreid op sociale media.

 

Donderdag 7 Mei

Donderdag zou een voorbereidingsdag worden voor onze actie op vrijdag. Jammer genoeg werden wij gestoord door de aankomst van twee aannemers die blijkbaar door de eigenaar waren gestuurd.  Ze kwamen in auto’s van 50.000 euro aanrijden, met designer kleding en zonnebrillen en maakten bekend dat ze nu voorbereidingen zouden treffen om het  pand te slopen.  Toen ze bouwhekken probeerden te plaatsen toonden buren solidariteit en confronteerden ze. Ze schreeuwden dat ze niet welkom waren om in Den Haag de veryupping te verspreiden waarmee ze Amsterdam al hadden geïnfesteerd. Na dit voegden meer sympathisanten vanuit de buurt zich bij de groep terwijl ze af en toe aan de bouwhekken trokken. De aannemers zeiden de volgende dag terug te komen om het gebouw te slopen, of het nog bezet was of niet. Hun intimidatiepoging faalde en ze vertrokken terwijl de krakers en buren juichten vanwege de overwinning.

 

Het nieuws over de kraakactie en de acties van de eigenaar verspreide zich snel in de stad en er werden voorbereidingen getroffen om een ontruimingspoging door een knokploeg te voorkomen.

 

Vrijdag 8 Mei

Om 09.55 kwamen de aannemers hun bedreiging waarmaken. Na het nieuws van de vorige dag hadden sympathisanten zich gemobiliseerd om de eigenaar te confronteren. De eigenaar bevond zich samen met 2 aannemers op straat tussen een groep van 20+ sympathisanten, een 7 meter lang spandoek werd ontrold vanaf de gevel van het gebouw. De eigenaar droop af.

 

Voordat ze vertrokken gaven de bezetters uit goede wil een telefoonnummer door (geen persoonlijke) aangezien de eigenaar vermeende “in gesprek te willen gaan over de situatie en de woningnood”. Zodra de schemering viel presenteerde iemand zich op straat die stennis begon te schoppen. Eerst vermeende deze persoon de advocaat te zijn, toen dat ze de ruiten in zou slaan, en daarna dat ze de eigenaresse was. Ze vertrok weer met een woede-uitbarsting terwijl ze beweringen schreeuwde die al generaties lang tegen krakers worden gebruikt (Ga toch werken! Waarom ga je niet bij je ouders wonen? Dit is mijn pand! Junks!) .

 

Vanuit de hectische perskamer wisten we ons persbericht door te sturen naar talloze media uitgaves. Op de dag zelf ontvingen we verzoeken voor een interview, anderen staan gepland. Ook ontvingen we steun van enkele lokale politieke partijen en politici. Als belangrijkste, andere groepen die strijden tegen gentrificatie en kapitalisme namen het bericht over, en herkenden zich meteen in onze strijd. De campagne begint nu!

 

Weekend

Zaterdag en zondag werden besteed met taken die de dagen daarvoor waren blijven liggen. We beantwoorden mails, werkten Twitter bij en richten onze nieuwe woonruimte in. Meerde kamers in het gebouw werden ingericht ter behoeve van de aankomende strijd, dit produceerde ironisch genoeg een kantoorachtig gevoel.

 

Maandag 11 Mei

Tegen maandag was de eerste fase van onze acties vastgelegd: het gebouw was gekraakt en behouden, ons statement werd goed onthaald door sympathisanten, buren en de pers. We bespraken aankomende plannen en acties. We zijn pas begonnen! Blijf op de hoogte doormiddel van de twitter pagina, shortstaynoway.nl en indymedia.

 

Veel dank aan iedereen die hun solidariteit met ons uitte deze week, die er was toen we hun nodig hadden, gekookt heeft, geholpen heeft met de inrichting van het pand, heeft opgetreden als woordvoerder bij de pers, eigenaar of politie en ons op social media volgen. Vanuit hier gaan we verder, we zullen druk uitoefenen voor eerlijke huisvesting voor iedereen en de herverdeling van welvaart. We willen verandering, nu!

 

Informeer je vrienden, je buren en familie!

Volg ons online voor de laatste informatie en vertel het door!

Onze posters zullen binnenkort online beschikbaar zijn. Print deze uit en hang ze op in je lokale groenteboer, boekenwinkel, café, voor je raam en op straat.

 

Samen kunnen we de ramkoers van het kapitalisme stoppen; samen kunnen we de uitverkoop van de stad stoppen! We willen niet door het kapitalisme ten ondergaan, daarom moet het kapitalisme ten ondergaan door ons!